Przetarg nieograniczony
Wersja strony w formacie XMLZamówienie na | Dożywianie dzieci w szkołach podstawowych, gimnazjach oraz przedszkolu w 2012 r. |
---|---|
Status zamówienia | rozstrzygnięte |
Nr sprawy | IR.ZP.271.16.2011 |
Zamawiający | Gmina Stara Biała |
Tryb zamówienia | Przetarg nieograniczony |
Wartość zamówienia | Poniżej 193 000 euro |
Termin składania ofert |
OGŁOSZENIE O UDZIELENIU ZAMÓWIENIA - Usługi
Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.
Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.
Czy zamówienie było przedmiotem ogłoszenia w Biuletynie Zamówień Publicznych: tak, numer ogłoszenia w BZP: 406590 - 2011 r.
Czy w Biuletynie Zamówień Publicznych zostało zamieszczone ogłoszenie o zmianie ogłoszenia: nie.
Sekcja I: Zamawiający
I.1) | Nazwa i adres: Gmina Stara Biała, ul. Jana Kazimierza 1, 09-411 Biała, woj. mazowieckie, tel. 24 366-87-10, faks 24 365-61-65. |
I.2) | Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa. |
Sekcja II: Przedmiot zamówienia
II.1) | Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Dożywianie dzieci w szkołach podstawowych, gimnazjach oraz przedszkolu w 2012 r. |
II.2) | Rodzaj zamówienia: Usługi. |
II.3) | Określenie przedmiotu zamówienia: Przedmiotem zamówienia jest dożywianie dzieci w szkołach oraz przedszkolu polegające na przygotowaniu i dostarczeniu gorących posiłków dzieciom w szkołach oraz przedszkolu w naczyniach jednorazowych, ze sztućcami jednorazowymi. Naczynia oraz sztućce muszą posiadać wymagane atesty dopuszczające ich wykorzystanie w żywieniu ludzi. Dożywianie dzieci odbywać się będzie od poniedzialku do piątku w dni nauki szkolnej w okresie od 02.01.2012r do 28.12.2012r, z uwzględnieniem przerw w nauce (przerwa wakacyjna, ferie zimowe, przerwy świąteczne itp.). Szacunkowa liczba dzieci objętych dożywianiem to ok. 141 dzieci (liczba ta w trakcie roku 2012 może ulec zmianie - zmniejszeniu lub zwiększeniu). Dzienna ilość posiłków to 155 szt, w następujących szkołach: - Zespół Szkół w Starych Proboszczewicach - 53 porcji, - Zespół Szkół w Maszewie Dużym - 26 porcji, - Szkoła Podstawowa w Wyszynie - 10 porcji, - Szkoła Podstawowa w Starej Białej - 9 porcji, - Szkoła Podstawowa nr 13 w Płocku - 10 porcji, - Przedszkole samorządowe w Wyszynie - 47 porcji, (w tym 33 obiady i 14 podwieczorków), - Łącznie - 155 porcji. Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności za zmniejszenie ilości posiłków. Posiłki muszą posiadać wymaganą przepisami kaloryczność i muszą być sporządzone zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego. Muszą być wykonane ze świeżych artykułów spożywczych posiadających aktualne terminy przydatności do spożycia. Wykonawca będzie dostarczać posiłki własnym transportem, na własny koszt w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. Wykonawca poniesie koszty załadunku i rozładunku wszystkich posiłków. Wykonawca zadba o czystość termosów, w których odbywać się będzie transport posiłków. Wykonawca będzie zobowiązany do wydawania posiłków uprawnionym uczniom. Każdy obiad będzie składał się z zupy i drugiego dania + owoc. Jedna porcja zupy musi posiadać objętość min. 200 ml. Jedna porcja drugiego dania musi posiadać gramaturę nie mniejszą niż 400 gram, w tym mięso - 100 gram i surówka - 100 gram oraz ziemniaki, ryż, kasza lub makaron. Jeden raz w tygodniu drugie danie mogą stanowić pierogi, naleśniki z serem lub krokiety - w ilości 200 gramów. Zamawiający nie dopuszcza, aby w ciągu jednego tygodnia (5 dni) wystąpiła powtarzalność tego samego dania lub zupy. Natomiast podwieczorek dla przedszkolaków będzie się składał z np. serka waniliowego, jogurtu pitnego, herbatników/ciasteczek lub kanapek. W przypadku kanapek pieczywo, wędliny, ser żółty należy przywozić pokrojone. Przed rozpoczęciem każdego tygodnia Zamawiający będzie uzgadniał dobór potraw na każdy dzień następnego tygodnia z Kierownikiem GOPS Stara Biała, a w przypadku posiłków dla dzieci przedszkolnych z Dyrektorem Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Wyszynie. Kaloryczność zestawów obiadowych nie może być mniejsza niż 500 kcal. Obiady dla dzieci przedszkolnych powinny być dostosowane pod względem zastosowanych produktów oraz formy w jakiej są podane do wieku dzieci. Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania badań sprawdzających posiłki zarówno pod względem higienicznym jak i kalorycznym. W przypadku stwierdzenia, że posiłek nie spełnia parametrów określonych w obowiązujących przepisach oraz w specyfikacji istotnych warunków zamówienia kosztami badania Zamawiający obciąży Wykonawcę. Godziny dostarczania posiłków Wykonawca ustali z Dyrektorami poszczególnych szkół. Szacunkowa ilość posiłków w roku 2012 - ok. 28 985 szt., w tym 6171 obiadów dla przedszkolaków i 2618 podwieczorków dla przedszkolaków. Jest to ilość szacunkowa i może ulegać zmianom w zależności od występujących w tym zakresie potrzeb. |
II.4) | Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.52.31.00-3. |
Sekcja III: Procedura
III.1) | Tryb udzielenia zamówienia: Przetarg nieograniczony. |
III.2) | Informacje administracyjne Zamówienie dotyczy projektu/programu finansowanego ze środków Unii Europejskiej: nie. |
Sekcja IV: Udzielenie zamówienia
IV.1) | Data udzielenia zamówienia: 18.01.2012. |
IV.2) | Liczba otrzymanych ofert: 5. |
IV.3) | Liczba odrzuconych ofert: 2. |
IV.4) | Nazwa i adres wykonawcy, któremu udzielono zamówienia: P.P.H.U. EISPOL Urszula Podlewska, ul. Floriańska 8, 09-500 Gostynin, kraj/woj. mazowieckie. |
IV.5) | Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 201277,45 PLN. |
IV.6) | Informacja o cenie wybranej oferty oraz o ofertach z najniższą i najwyższą ceną:
|
Ogłoszenie zostało zamieszczone w Biuletynie Zamówień Publicznych w dniu 18 stycznia 2012 r. Numer ogłoszenia: 16596 - 2012.
ul. Floriańska 8, 09-500 Gostynin
Cena oferty brutto: 6,14 zł/posiłek (słownie: sześć złotych 14/100).
Lp. | Wykonawca | Punktacja | |
w kryterium cena | łącznie | ||
1. |
Zakłady Piekarniczo-Cukiernicze "AGA-JAN" Spółka Cywilna Agnieszka Werębska, Krystyna Szałkowska, ul. Obrońców Płocka 1920 r. 35A 09-402 Płock |
77,23 pkt | 77,23 pkt |
2. |
P.P.H.U. EISPOL Urszula Podlewska ul. Floriańska 8, 09-500 Gostynin |
100,00 pkt | 100,00 pkt |
3. |
Centrum Ekonomi Społecznej
BONUM w Brodnicy ul. Gajdy 3 87-300 Brodnica |
Oferta odrzucona | Oferta odrzucona |
4. |
Fundacja "Praca dla Niewidomych" Rolniczy Zakład Aktywności Zawodowej w Stanisławowie Stanisławowo 9, 09-210 Drobin |
58,48 pkt | 58,48 pkt |
5. |
AGENCJA RIS Krzysztof Krajewski ul. Bielska 61 09-400 Płock |
Oferta odrzucona | Oferta odrzucona |
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi
Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.
Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.
Sekcja I: Zamawiający
I.1) | Nazwa i adres: Gmina Stara Biała, ul. Jana Kazimierza 1, 09-411 Biała, woj. mazowieckie, tel. 24 366-87-10, faks 24 365-61-65. Adres strony internetowej zamawiającego: www.starabiala.pl. |
I.2) | Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa. |
Sekcja II: Przedmiot zamówienia
II.1) | Określenie przedmiotu zamówienia |
II.1.1) | Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Dożywianie dzieci w szkołach podstawowych, gimnazjach oraz przedszkolu w 2012 r. |
II.1.2) | Rodzaj zamówienia: usługi. |
II.1.3) | Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: Przedmiotem zamówienia jest dożywianie dzieci w szkołach oraz przedszkolu polegające na przygotowaniu i dostarczeniu gorących posiłków dzieciom w szkołach oraz przedszkolu w naczyniach jednorazowych, ze sztućcami jednorazowymi. Naczynia oraz sztućce muszą posiadać wymagane atesty dopuszczające ich wykorzystanie w żywieniu ludzi. Dożywianie dzieci odbywać się będzie od poniedzialku do piątku w dni nauki szkolnej w okresie od 02.01.2012r do 28.12.2012r, z uwzględnieniem przerw w nauce (przerwa wakacyjna, ferie zimowe, przerwy świąteczne itp.). Szacunkowa liczba dzieci objętych dożywianiem to ok. 141 dzieci (liczba ta w trakcie roku 2012 może ulec zmianie - zmniejszeniu lub zwiększeniu). Dzienna ilość posiłków to 155 szt, w następujących szkołach: - Zespół Szkół w Starych Proboszczewicach - 53 porcji, - Zespół Szkół w Maszewie Dużym - 26 porcji, - Szkoła Podstawowa w Wyszynie - 10 porcji, - Szkoła Podstawowa w Starej Białej - 9 porcji, - Szkoła Podstawowa nr 13 w Płocku - 10 porcji, - Przedszkole samorządowe w Wyszynie - 47 porcji, (w tym 33 obiady i 14 podwieczorków), - Łącznie - 155 porcji. Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności za zmniejszenie ilości posiłków. Posiłki muszą posiadać wymaganą przepisami kaloryczność i muszą być sporządzone zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego. Muszą być wykonane ze świeżych artykułów spożywczych posiadających aktualne terminy przydatności do spożycia. Wykonawca będzie dostarczać posiłki własnym transportem, na własny koszt w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. Wykonawca poniesie koszty załadunku i rozładunku wszystkich posiłków. Wykonawca zadba o czystość termosów, w których odbywać się będzie transport posiłków. Wykonawca będzie zobowiązany do wydawania posiłków uprawnionym uczniom. Każdy obiad będzie składał się z zupy i drugiego dania + owoc. Jedna porcja zupy musi posiadać objętość min. 200 ml. Jedna porcja drugiego dania musi posiadać gramaturę nie mniejszą niż 400 gram, w tym mięso - 100 gram i surówka - 100 gram oraz ziemniaki, ryż, kasza lub makaron. Jeden raz w tygodniu drugie danie mogą stanowić pierogi, naleśniki z serem lub krokiety - w ilości 200 gramów. Zamawiający nie dopuszcza, aby w ciągu jednego tygodnia (5 dni) wystąpiła powtarzalność tego samego dania lub zupy. Natomiast podwieczorek dla przedszkolaków będzie się składał z np. serka waniliowego, jogurtu pitnego, herbatników/ciasteczek lub kanapek. W przypadku kanapek pieczywo, wędliny, ser żółty należy przywozić pokrojone. Przed rozpoczęciem każdego tygodnia Zamawiający będzie uzgadniał dobór potraw na każdy dzień następnego tygodnia z Kierownikiem GOPS Stara Biała, a w przypadku posiłków dla dzieci przedszkolnych z Dyrektorem Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Wyszynie. Kaloryczność zestawów obiadowych nie może być mniejsza niż 500 kcal. Obiady dla dzieci przedszkolnych powinny być dostosowane pod względem zastosowanych produktów oraz formy w jakiej są podane do wieku dzieci. Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania badań sprawdzających posiłki zarówno pod względem higienicznym jak i kalorycznym. W przypadku stwierdzenia, że posiłek nie spełnia parametrów określonych w obowiązujących przepisach oraz w specyfikacji istotnych warunków zamówienia kosztami badania Zamawiający obciąży Wykonawcę. Godziny dostarczania posiłków Wykonawca ustali z Dyrektorami poszczególnych szkół. Szacunkowa ilość posiłków w roku 2012 - ok. 28 985 szt., w tym 6171 obiadów dla przedszkolaków i 2618 podwieczorków dla przedszkolaków. Jest to ilość szacunkowa i może ulegać zmianom w zależności od występujących w tym zakresie potrzeb. |
II.1.4) | Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie. |
II.1.5) | Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.52.31.00-3. |
II.1.6) | Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie. |
II.1.7) | Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie. |
II.2) | Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: Zakończenie: 28.12.2012. |
Sekcja III: Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym
III.1) | Wadium: Informacja na temat wadium: W przedmiotowym postępowaniu nie jest wymagane wniesienie wadium |
III.2) | Zaliczki Czy przewiduje się udzielenie zaliczek na poczet wykonania zamówienia: nie. |
III.3) | Warunki udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków |
III.3.2) | Wiedza i doświadczenie Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku Warunkiem udziału w postępowaniu jest udokumentowanie wykonania w w/w okresie usług porównywalnych do przedmiotu zamówienia (należy podać wartość oraz datę i miejsce wykonania usługi). Jako spełnienie tego warunku zamawiający uzna wykonanie usługi analogicznej do będącej przedmiotem niniejszego zamówienia (tzn. dożywianie dzieci w szkołach), a także inne porównywalne usługi związane z żywieniem zbiorowym np. prowadzenie stołówki lub lokalu gastronomicznego albo obsługa gastronomiczna imprez dla grupy większej niż 80 osób. W przypadku prowadzenia własnego lokalu gastronomicznego wymagane jest złożenie dokumentu potwierdzającego nieprzerwane prowadzenie lokalu przez okres co najmniej 1 roku bezpośrednio przed datą składania ofert, w pozostałych przypadkach Wykonawca zobowiązany jest przedstawić referencje potwierdzające należyte wykonanie usług przedstawianych jako spełnienie przedmiotowego warunku |
III.3.4) | Osoby zdolne do wykonania zamówienia Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku Warunkiem udziału w postępowaniu jest dysponowanie co najmniej jedną osobą posiadającą kwalifikacje do przygotowywania posiłków w żywieniu zbiorowym |
III.4) | Informacja o oświadczeniach lub dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu oraz niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy |
III.4.1) | W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu, należy przedłożyć:
|
III.4.2) | W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:
|
III.4.3) | Dokumenty podmiotów zagranicznych Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada: |
III.4.3.1) | dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:
|
III.6) | Inne dokumenty Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5) Oświadczenie wykonawcy o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu |
III.7) | Czy ogranicza się możliwość ubiegania się o zamówienie publiczne tylko dla wykonawców, u których ponad 50% pracowników stanowią osoby niepełnosprawne: nie. |
Sekcja IV: Procedura
IV.1) | Tryb udzielenia zamówienia |
IV.1.1) | Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony. |
IV.2) | Kryteria oceny ofert |
IV.2.1) | Kryteria oceny ofert: najniższa cena. |
IV.2.2) | Czy przeprowadzona będzie aukcja elektroniczna: nie. |
IV.3) | Zmiana umowy Czy przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy: nie |
IV.4) | Informacje administracyjne |
IV.4.1) | Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.bip.starabiala.pl, www.starabiala.pl. Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Urząd Gminy Stara Biała, ul. Jana Kazimierza 1, 09-411 Biała, pok. nr 6. |
IV.4.4) | Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 09.12.2011 godzina 09:00, miejsce: Urząd Gminy Stara Biała, ul. Jana Kazimierza 1, 09-411 Biała, kancelaria Urzędu Gminy. |
IV.4.5) | Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert). |
IV.4.17) | Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie. |
Ogłoszenie zostało zamieszczone w Biuletynie Zamówień Publicznych w dniu 01.12.2011. Numer ogłoszenia: 406590 - 2011.
Pliki do pobrania